background

Lees het verhaal van Marc

“Dankzij emino heb ik, als 55+er, mijn plaats op de werkvloer gevonden”

Lees het verhaal van Marc

Marc is één van onze volgers op facebook. Naar aanleiding van zijn reactie op een bericht van ons, begonnen we te chatten en vertelde hij zijn verhaal. Dat hij in december 2019 in opzeg werd gezet na een loopbaan van 24 jaar bij een openbare dienst. Marc maakte op dat moment al een moeilijke tijd door.

De moeilijkste stap is altijd de eerste stap

In januari 2021 werd hij uitgenodigd door VDAB. Hij voelde zich gehoord door de consulente. Marc kon open vertellen over de pesterijen op het werk en zijn psychische kwetsbaarheid. Via de consulente leerde hij ‘Op Stap’ kennen.

Op-Stap is er voor iedereen die het moeilijk heeft om een geschikte job
te vinden door een psychische of psychosociale kwetsbaarheid.
Deelnemers krijgen de kans om stapsgewijs te groeien richting een geschikte job.

“Ik had er meteen vertrouwen in en was blij dat ik in september kon starten” gaat hij verder. Toch had ik de eerste dag veel zenuwen om de coach, Marleen, en de andere deelnemers te leren kennen. Ook tijdens de sessies werd ik regelmatig overmand door zenuwen maar dat kwam altijd weer goed. Mijn eerste oefensollicitatie ging goed.
In november was het zover, ik begon aan een stage van vijf weken in een supermarkt. Ik deed dat graag maar kon jammer genoeg niet blijven.

Nood aan ervaring op de werkvloer

Na Op Stap bekeken we met VDAB wat er mogelijk was TWE leek wel iets voor mij omdat ik zo ervaring kon op doen op de werkvloer.

TWE of Tijdelijke WerkErvaring is een individueel
competentieversterkend traject dat erop gericht is
werkervaring op te doen in een reële arbeidsmarktomgeving.

Een paar dagen later begon mijn traject bij Johannes. Eerst werkten we aan mijn sollicitatievaardigheden
en in maart startte ik met een stage in een afdeling van een speelgoedwinkelketen.
Ik werkte er als lader-losser. Het lossen van containers was fysiek soms zwaar werk, daarom hielp ik ook met de afhandeling van bestellingen via de webshop.
Helaas waren er op dat moment geen vacatures maar men beloofde me dat ik na de zomer kon terugkomen. Het duurde nog tot oktober maar ik kon eindelijk starten als interim.
Waar ik zo naar uitkeek werd meteen een teleurstelling. Het bedrijf plande in 2023 een verhuis naar Charleroi. Een afstand die vanuit West-Vlaanderen niet te overbruggen is en in februari 2023 werd mijn contract stopgezet. Ik ben er zeker van dat ik er zonder de verhuis nog zou werken.

De zoektocht gaat verder

Omdat ik ondertussen vijftigplus ben, adviseerde mijn consulente van VDAB het GLOW-traject, ook bij emino. Samen met mijn coach Carine zoek ik opnieuw naar werk. Dat is niet evident maar we hebben toch iets gevonden.
In september 2023 startte ik met werkplekleren als magazijnier/orderpicker bij een groothandel van gordijnbenodigdheden. Ik kwam in een team met toffe collega’s, het klikte meteen. Ik had het moeilijk
als de druk te hoog werd en er meerdere taken tegelijk moesten gebeuren. Dat zorgde voor stress en ik maakte meer fouten. Ondanks de stress die ik er had was ik er graag maar mijn werkgever besliste om me geen vast contract te geven.

De aanhouder wint

Carine zocht meteen naar alternatieven. Ze stelde voor om contact op te nemen met Kringwinkel ‘Het rad’ met de vraag of ik hun logistiek centrum kon starten als magazijnmedewerker. 9 januari ging ik er aan de slag. 3 weken later vroeg de werkbegeleider of de stage kon verlengd worden. Ondertussen is de stage nog eens verlengd. Ik ben er helemaal in mijn element. Het was een prachtidee van Carine. Ondertussen loopt ook mijn aanvraag voor individueel maatwerk.

Zo zie je maar dat als je niet te snel opgeeft, een lang verhaal toch een prachtig einde krijgt.

×