Ik had geen idee waar mijn grenzen lagen, tot ik ze overschreed
Altijd was ik bezig, ik rende van hot naar her. Rust gunde ik mezelf niet omdat ik bang was van vrije tijd. Werk gaf me structuur. Ik studeerde af als leerkracht maar ik zag het niet zitten om twee maanden zomervakantie te overbruggen. Het idee om niets te doen te hebben beangstigde me. Daarom ging ik op de luchthaven werken. Zomaar een vrije dag nemen, deed ik niet, alleen als het met een specifiek doel was en dan nog hield ik het liefst zo kort mogelijk. Ik voelde niet dat ik door dat voortdurende rennen en razen, mezelf helemaal uitputte.
Een psychose veranderde alles
Tot dan was ik me er niet van bewust dat ik grenzen had. Op mijn 36e maakte ik een psychose door. Ik wist toen een kleine 10 jaar dat ik me in het autistische spectrum bevond.
Na de psychose en bijhorende opname ging ik al snel terug halftijds aan het werk. Dat liep niet lekker. Zo kwam ik bij Kompas terecht. Het was voor mij toen al duidelijk dat ik iets wilde betekenen voor mensen met autisme.
Begeleiding bij loopbaancentrum Kompas
Door de coaching begreep ik dat ik eerst en vooral tot rust moest komen. Ik kreeg inzicht in mijn situatie en moest uitzoeken waarom ik steeds rondrende, vluchtte in mijn werk, en de nood voelde om altijd te veel te doen, om toch zeker goed genoeg bevonden te worden door anderen. Ik besefte dat ik niet kon blijven vluchten voor mijn traumatische verleden.
De weg naar herstel
De weg naar herstel is hobbelig en zwaar. Tussen de therapie en deeltijds werken, zet ik me in als vrijwilliger voor met jongeren met autisme. Ik help hen bij hun huiswerk en vrijetijdsinvulling. Daarnaast organiseer ik ook autismebelevingscircuits. Een reeks van 10 opdrachten, ontwikkeld door Autisme Centraal om mensen onder te dompelen in de autistische beleving.
Wie weer wil weten, kan Anne volgen op https://www.autiproof.com/