background

Wanneer ben ik klaar om terug te starten met werken?

Heel wat onderzoekers en therapeuten beschouwen 'werk' als een belangrijk onderdeel van het burn-out herstel. Maar wanneer weet je dat je er klaar voor bent?

Wanneer ben ik klaar om terug te starten met werken na een burn-out?

Terug aan het werk na burnout. Na maanden te hebben gefocust op herstel, bezinning en het leren vinden van innerlijke rust, is het zo ver: je overweegt om terug te gaan werken. Maar wanneer weet je dat je er klaar voor bent? Ontdek onze 6 tips:

  1. De arts vindt dat je er klaar voor bent
    De huisarts heeft veel ervaring met langdurig zieken, mensen met burn-out of chronische stress en kan doorgaans goed inschatten of je er klaar voor bent. De huisarts kent jou ook goed en heeft je opgevolgd -zijn of haar opinie kan je dus zeker helpen om de knoop door te hakken.

  2. Je hebt opnieuw een consistent energiepeil
    Je hoeft niet 100% klachtenvrij zijn om succesvol terug te keren naar het werk, maar weet dat je terugkeer naar je job je energie gaat kosten.
    Misschien voel je je op sommige dagen alweer tip top, maar als dat nog niet consistent het geval is en je energiepieken zich nog vaak afwisselen met downs dan is een re-integratie wellicht nog niet aan de orde.
    Hetzelfde geldt als je nog slaapproblemen hebt: hoe ga je het straks een hele dag op kantoor uithouden als je ‘s nachts nog niet voldoende kan bijtanken?

  3. Ken je grenzen en baken ze af
    Een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag. Grote kans dat je over een langere periode te veel hooi op je vork nam en de signalen van je lichaam compleet negeerde. Door die ervaring weet je nu beter wat de signalen zijn en waar je grenzen liggen. Luister goed naar jezelf en geef bij jouw leidinggevende aan wanneer de werkdruk te hoog is. Dat houdt ook in dat je ‘nee’ moet kunnen zeggen tegen collega’s die te veel van je vragen. Wees daarnaast bij jezelf alert op perfectionisme.

  4. Bouw rustig op
    Over grenzen gesproken: waak erover dat je, zeker in het begin, niet te veel hooi op je vork neemt. Bespreek je workload, je uren en je takenpakket met je leidinggevende en maak duidelijke afspraken.

  5. In samenspraak met adviserende arts en jobcoach
    Je kan ook, in samenspraak met de adviserend arts van je ziekenfonds, je werk deeltijds hervatten tijdens je arbeidsongeschiktheid.
    Sowieso heb je na een langdurige afwezigheid recht op aangepast werk. Bespreek met je leidinggevende welk deel van je job je het minst energie geeft en wie die taken nog even opvolgt.
    Maar het is ook belangrijk om het over je job inhoud op lange termijn te hebben. Stem af met je baas of met het HR-departement welke permanente veranderingen je graag zou zien in je takenpakket en wat de mogelijkheden zijn zodat je een terugval kan voorkomen.

  6. Je hebt stilaan je sociale activiteiten hervat 
    Heb je geen paniek gevoel meer als er contact is met het werk, dan kan je overwegen om terug aan de slag te gaan.
    Als straks je hele leven opnieuw rond die job van je gaat draaien, dan is het risico op terugval bijzonder groot. Zorg dus dat je opnieuw ontspanning op de agenda staan hebt.

Zit je nog met vragen over werk of ben je op zoek naar ondersteuning? Ontdek wat Werkschakel voor jouw kan betekenen. 

×